Pentru cei mai buni dintre cei buni

Suntem în criză financiară de mai bine de trei ani. Singura resursă inepuizabilă sunt talentele.

Pentru a contracara starea de depresie a celor care se uită către viitorul României, Fundația Dinu Patriciu desfășoară „Gala Premiilor în Educație”, competiție destinată performerilor din domeniu. Premiile în valoare de 250.000 de euro s-au diversificat după modul în care oamenii implicați în învățământ și-au adus rezultatele, indiferent de condițiile nejustificat de aprige. Meseria de dascăl este una vocațională, la fel cu cea de medic, iar rezultatul practicării cu pasiune este unul tangibil: se formează copii, viitorii oameni care-și vor aduce plus valoarea înapoi în societate.iStock_000006004468XSmall

Cum în ultima vreme se tot discută despre lipsa valorilor și elementele inconsistente ale societății românești consider că orice eveniment care readuce în lumină semințele sănătoase ale poporului nostru, merită toata atenția și aprecierea.

Implicarea Yourway în identificarea și dezvoltarea potențialului îmi aduce permanent satisfacții dar mai mult, mă ajută să traiesc experiențe concludente. Cele două piețe, a „studenților” și a „elevilor” contribuie la formarea unei opinii obiective asupra schimbărilor pe care aceștia le produc prin acțiunile lor. În acest context am primit onorată invitația Fundației Dinu Patriciu de a face parte din juriul pentru secțiunea „Elevul anului.”

După o dezbatere cu mine însumi în analiza celor o sută una de aplicații înscrise în competiție, m-am declarat mulțumită de propunerile trimise organizatorului. În următoarea săptămână aveam să-i cunoaștem, mai mult decât prin intermediul documentației, pe cei zece finaliști. Mi-am validat propunerile regăsind pe lista scurtă șase din cei candidați selectați în fruntea listei. Împrejurările erau favorabile, ceea ce mi-a conturat ideea că cei cinci jurați reuniți de echipa fundației păreau să fie din același aluat.

Sâmbata 22 octombrie a fost ziua cea mare. Ne regăseam de dimineață în Facultatea de Istorie ca să purtăm o discuție de douăzeci de minute cu cei mai buni dintre cei buni. La finalul acesteia urma să alegem cine va ocupa podiumul.

Oricât de mult mi-ar plăcea, eram conștientă că nu ne va fi ușor. Să lucrezi cu oamenii și potențialul lor este un proces asemănător cu sculptura în marmură. Trebuie să aloci imens de mult timp să găsești și să analizezi materialul, să-i alegi linia și să-l finisezi pentru a oferi privitorului naturalețe și permanență în timp. Port în minte viața lui Michelangelo care mi-a călăuzit adolescența după motto-ul:

” Marele pericol pentru cei mai mulți dintre noi nu este că țintim prea sus și eșuăm, ci că țintim prea jos și reușim.”

Alegerea avea să fie și mai dificilă acum, dintre copiii care și-au pus visurile și pasiunea pe primul plan. Mă simțeam devastată de întrebări. Cum să-i spui, oricăruia dintre ei, să nu renunțe la efortul și implicarea de care a dat dovadă chiar dacă nu o să primească un premiu în acest an?

Cum întotdeauna din astfel de întâlniri îmi este dat să plec mai înțeleaptă, răspunsul a venit tot de la ei. Discuțiile cu finaliștii mi-au confirmat că fiecare trecuse și prin eșecuri sau momente dificile, atunci când au avut de ales: să renunțe sau să meargă mai departe pe drumul lor. Mi-am luat o piatră de pe inimă convinsă fiind că niciunul dintre ei nu o să plece din această competiție decât cu bine meritata recunoaștere a valorii lor.

Liniștea somnului după o activitate care te stoarce dar te și încarcă de enegie am obținut-o datorită modului în care am reușit să ajungem la consens, noi, membrii juriului.
Am convenit și am revenit de oricâte ori a fost nevoie asupra ipotezei: toți sunt foarte buni, altfel nu ajungeam să-i selectăm pentru finală. Bine, atunci cum facem diferența fără să alunecăm în plasa subiectivismului?

Profilul câștigătorilor galei din acest an este, mai mult decât modelul performanțelor în educație recunoscute de Fundația Dinu Patriciu, responsabilitatea asumată de acești tineri, aceea că vor intoarce aceasta investiție în viitorul tinerilor din țara lor.

Premianții ne-au convins că:
– au impact în rândul tinerilor prin proiectele la care contribuie;
– sunt personalități complexe și complete;
– și-au conturat o imagine de sine care îi susține în actiunile lor.

Cu alte cuvinte, sunt autentici, convingători și determinați să contribuie la schimbarea societății civile.

Ei sunt și merită toată aprecierea noastră!

Eu sunt, și de astă dată, enorm de câștigată că am avut prilejul să-i cunosc. Mulțumesc Fundației Dinu Patriciu și participanților la competiție pentru această nouă perspectivă asupra educației românești.

Gala Premiilor în Educatie va avea loc în data de 2 noiembrie, la Palatul Parlamentului.

Solicita o programare

Programeaza-te