Altfel

IMG_1777Altfel nu înseamnă greșit.
Altfel e doar un alt mod de a ajunge la același rezultat. Mai plăcut, poate chiar mai dificil, dar sigur mai antrenant.

Cum gestionezi însă conceptul “altfel” atunci când o viață întreagă ai fost pregătit să devii doar “la fel” ca ceilalți, adică normal?

N-am întâlnit pe nimeni care să fi ajuns la o poveste ce merită împărtășită spunând că drumul a fost unul ușor. Poate doar că a avut și noroc. Oricum, efortul a fost ingredientul de bază al împlinirii.

Săptămâna “Școala altfel” a fost o provocare mai ales pentru cei care aveau să o implementeze. Una din cele mai bune idei integrate în noua lege a educatiei avea să fie aplicată de un sistem nepregătit. Așa că cei mai mulți dintre profesori, diriginți și directori de școli au cerut sfatul părinților și, în cel mai fericit caz, chiar al elevilor pentru a construi orarul acțiunilor care urmau să înlocuiască orele de la clasă.

Din perspectiva părintelui mi s-a parut cel mai elocvent exemplu al parteneriatului școală-familie pe care îl semnez de opt ani de zile cu instituția școlară în care copiii mei învață. În urma acestor colaborări o mare parte din companiile care au programe de dezvoltare personală au putut să-și depună ofertele către aprobarea comitetelor de părinți și a consiliilor profesorale.

Beneficiarii au ales!

Experiența Yourway Counseling, mulțumită echipei profesioniste dedicată minorilor cu care activează de peste doi ani, a fost una neașteptat de bună. Programele propuse de noi au fost intregrate în programa “Școlii Altfel” în două unități de învățământ din București. Feedback-ul participanților ne-a susținut entuziasmul și ne ajută să le dezvoltăm pentru seriile următoare.

Atelierul de dezvoltare personală de două zile care a continuat „evaluarea în vederea maximizării potențialului copilului” ne-a oferit o experiență de neuitat inaugurând noul nostru sediu. Spațiul special amenajat pentru astfel de activități pentru grupuri de zece până la cincisprezece participanți a fost exploatat la maxim. Faptul că la sfârșitul primei zile invitații noștri au preferat să mai rămână decât să plece acasă a fost cel mai frumos compliment primit de o gazdă. Noroc că mai urma o zi pe care am început-o cu o conversație relaxată. În urma acesteiaam aflat de la una din participante că programul nostru a surprins-o foarte plăcut întrucât, fiind vorba de “școală” era pregatită să se plictisească din plin☺.

Al doilea atelier contractat a fost cel de Dezvoltare a spiritului antreprenorial, care a durat două ore foarte condensate din perspectiva activităților dar și a modului în care elevii de clasa a VI-a au lucrat. Trebuie să recunosc că această experiență mi-a dat răspunsul la multe din întrebările părinților în ceea ce privește modul copiilor de astăzi de a ajunge la rezultate remarcabile.

În aparență dezorganizați și gălăgioși, ceea ce poate să inducă sentimental nereușitei, tinerii de astăzi fac dovada unor abilități foarte căutate: atenție distributivă, flexibilitate, adaptabilitate. Totodată, competitivitatea și puterea de analiză (nu întotdeauna constructivă) sunt alte cateva aspecte care constribuie la un profil interesant de gestionat.

Rezultatul celor douăzecișișapte de participanți a fost unul demn de eficiența oricărei echipe dintr-o multinațională: în douăzeci de minute cât au avut timp de lucru, cele șase echipe au creat proiecte inovatoare și care necesită un buget minim. Așadar, stați prin preajma lor dacă aveți de gând să investiți în afaceri care vor deveni profitabile☺.

Al treilea proiect în care ne-am implicat cu prilejul Școlii Altfel a fost Cinema-Edu. Proiecțiile dedicate liceenilor și discuțiile purtate pe marginea vizionării filmelor mi-au readus în minte adolescența și prea puținele răspunsuri care ne erau permise la întrebările existențiale. Astăzi educația înseamnă și experiența de viață a altora adusă la îndemână de Asociația culturală Macondo.

Nu pot decât să vă spun că așteptăm cu interes ediția următoare a programului educațional Școala Altfel.
Promitem să venim cu alte propuneri interesante.

Pe curând!

Solicita o programare

Programeaza-te