Cum poti sa castigi 400 de euro imediat dupa terminarea liceului

Criza, de la instalarea ei peste economiile lumii, a adus o multime de schimbari, si se pare ca si-a pus amprenta si pe comportamentul tinerei generatii. Copiii si adolescentii au devenit mult mai responsabili, observa din spatele parintilor greutatile si vor sa ajute, sa castige un ban. Mihaela Feodorof, specialist in resurse umane si managing partner la Yourway Counseling, ii sfatuieste pe tineri cum sa isi puna bazele unei cariere, inca de la varste fragede.

“Multi dintre copii si tineri sunt putin mai constienti, au inteles, odata cu criza, ca nimic nu se face fara efort. Ei inteleg ca trebuie sa isi ajute parintii, asa incat greul acesta disipat pe mai multi membri ai familiei ii face cumva sa actioneze mai din timp, sa se gandeasca la un job, chiar daca nu e foarte bine platit, dar care le da o minima libertate de miscare”, a declarat pentru Wall-Street.ro Mihaela Feodorof.

Potrivit acesteia, un prin pas trebuie sa il faca insasi parintii copiilor, care trebuie sa le permita, la finalizarea celor 8 clase de gimnaziu, sa isi aleaga liceul pe care ei si-l doresc.

“Ar fi ideal ca tinerii sa fie lasati sa isi aleaga singuri liceele la care vor sa studieze. Daca parintele isi impune optiunea legata de liceu, copilul nu va fi decat unul chinuit, care va face un efort mare de a mentine standardele si care nu va mai avea timp si interes pentru placerile lui, pentru zonele unde el are apetit sa studieze. Mentalitatea parintilor din Romania este ca ei stiu cel mai bine care este liceul potrivit pentru copilul lor, insa parintii nu trebuie sa traiasca in locul copiilor, trebuie sa ii lase sa isi traiasca experientele”, afirma Feodorof.

Ea a explicat ca exista o categorie de copii care au un “profil de cautatori” si daca nu sunt lasati sa si-l traiasca, se vor distanta de parinti, simtind nevoia “sa traiasca aventura”.

In acest sens, compania Yourway deruleaza doua tipuri de servicii de evaluare pentru elevi si studenti.

Prima dintre acestea, Learning Styles Inventory (LSI), se adreseaza copiilor cu varste intre 8-13 ani si evalueaza stilurile de invatare. Evaluarea ajuta la intelegerea preferintelor copilului, a atitutudinii si a comportamentului sau, contribuind la maximizarea rezultatelor.

Cea de-a doua, Jackson Vocational Interest Survey (JVIS), se constituie in evaluarea vocationala a tinerilor intre 14-18 ani, evidentiind domeniile de interes ale acestora.

Cele doua servicii costa 80 euro, respectiv 120 de euro.

Desi sustine ideea acordarii de libertate tinerilor in alegerea liceului, Feodorof crede ca ar trebui introdus un sistem de invatamant obligatoriu pana la 15-16 ani, varsta la care acesta poate sa faca o alegere buna.

“Poate ar fi bine sa se ridice un pic stacheta. Varsta aceasta frageda de 14 ani este un pic la limita. Este vorba despre multe optiuni si cu cat se apropie ziua completarii listei de licee este din ce in ce mai dificil, mai ales pentru tineri. Cred ca daca invatamantul obligatoriu ar fi de 9 clase sau chiar 10 clase, probabil ca si pragul de 15-16 ani si accesarea liceului ar fi mult mai potrivita. Adica ar merge pe programa clasica pana la o varsta cand ar putea sa faca o alegere potrivita pentru ei”, crede Mihaela Feodorof.

Despre sistemul educational romanesc

Ea sustine ca in Romania sunt si institutii de invatamant foarte bune, da si asa numitele “masacre de potential”.

“In multe institutii de invatamant sunt 1,2 sau mai mullti profesori care fac diferenta si in jurul carora se formeaza nuclee. Fie ca metoda de predare este diferita, fie ca accesul catre informatii aferente este permis de profesor, interactiunea este altfel. Sunt insa si licee cu masacru de potential. Toti parintii care ii imping pe copii sa mearga la un anumit liceu pentru ca fie este mai aproape de casa, fie pentru ca e un liceu celebru, actioneaza total gresit”, spune ea.
De-a lungul experientei Yourway, din rezultatele avute in urma evaluarilor, Feodorof spune ca a intalnit foarte putini copii care invatau in institutiile de invatamant care li se potriveau, pentru ca de obicei acestea sunt alese in functie fie de industriile aflate pe val, fie datorita unui model existent in familie, avand astfel vizibilitate pe un anumit domeniu.

“Foarte putini sunt cei care stiu sa isi defineasca singuri drumul. De asemenea, nu e nicio rusine sa se opreasca in timpul unor studii si sa se orienteze catre altele. Prin evaluarile pe care le derulam noi, tinerii au a dovada stiintifica care sa ii sustina daca vor sa faca o schimbare in educatie”, pecizeaza aceasta.
Mihaela Feodorof crede intre factorii importanti care ajuta tinerii sa puna bazele unui cariere se numara si activitatile extrascolare, care pot inseamna de la studierea unei alte limbi straine, la cursuri de diverse sporturi sau chiar practicarea unor meserii.

“Sunt copiii care merg sa vanda la targuri sau fac voluntariat la festivale. Au de unde sa aleaga daca vor sa faca activitati extrascolare, trebuie doar sa isi dezvolte deprinderile de a cauta, de a-si face timp. Este recomandabil sa faca practica si in companii, daca au timp. E greu totusi sa realizeze toate acestea, in contextul in care copiii ajung sa invete si 13-15 ore pe zi, desi sistemul educational ar trebui gandit in asa fel incat sa rezume totul la 8 ore pe zi”, explica reprezentantul Yourway.

Dupa liceu, tinerii trebuie de asemenea sa isi urmeze instinctele si vocatia si sa aleaga fie o facultate, fie cursuri de formare profesionala, insa acestea sa fie alese in functie de dorinta proprie, sustine Feodorof.

“Un om care vrea sa evolueze nu are nicio bariera, decat cea pe care si-o impune el”, crede ea.

Astfel, urmand acesti cativa pasi tinerii pot ajunge sa castige intre 200 si 400 de euro dupa teminarea liceului.

“Daca toti copiii din ziua de azi viseaza ca la 18 ani sa aiba o masina, pe care parintele face un efort sa i-o ofere, trebuie sa aiba macar bani de combustibil. Si atunci, tinerii pot sa castige intre 200 si 400 de euro pe luna fara un efort mare. Au inteligenta emotionala pentru a reusi sa gaseasca veniturile acestea, dupa terminarea liceului, si pot sa inceapa chiar de la 16 ani, in vanzari sau publicitate, de exemplu”, afirma Mihaela Feodorof.

Yourway elaboeaza in urma evaluarii un raportul bazat pe discutiilor purtate de psiholog cu tanar si familia acestuia si al interpretarii scorurilor evaluarii.

Continutul raportului poate fi utilizat in sustinerea aplicatiei tanarului la liceu, mediul universitar si candidatura de angajare.

Articol aparut pe wall-street.ro.

Solicita o programare

Programeaza-te